Bootcamp Omgaan Met Triggers In Je Relatie

Relatie En Post-relatie Coaching - Coaching Bij Merlijn Groep


Voor 93% zelfs. Een regel die je vast al eens gehoord hebt, is dat non verbale communicatie voor maar liefst 93% telt in hoe je boodschap overkomt. Faal je hier, dan faal je dus hopeloos. Maar daar lopen we meteen tegen een decennialange fout geïnterpreteerd kletspraatje aan. Een statement dat steeds sterker in ons collectief geheugen gesleten zit, gewoon omdat iedereen denkt dat het zo is.


Maar waar komt het eigenlijk vandaan? En waarom zou het onwaar zijn? Het broodje aap komt van een studie uit de jaren ‘60. Ene professor Albert Mehrabian en zijn collega’s aan de Universiteit van California deden toen een aantal experimenten. De testpersonen in het eerste experiment hoorden eerst een voicerecorder waarop een vrouw op 3 verschillende manieren (positief, neutraal, negatief) het woord “misschien” uitsprak.


De testgroep raadde bij de foto’s 55% vaker welke emotie er hoorde bij het woord. In het tweede experiment werd een groep weer de voicerecorder voor de neus gezet. Ze kregen een reeks woorden te horen, telkens op 3 verschillende manieren uitgesproken: positief, neutraal, negatief. Hier gaven de testpersonen aan dat ze in 38% van de gevallen uit de stemtoon konden uitmaken om welke van de 3 emoties het ging, en niet door het woord zelf.


Cursus Relaties En Communicatie Verbeteren


Want: als je telkens hetzelfde woord hoort, en alleen de gezichtsuitdrukking (experiment 1) of de stemtoon (experiment 2) varieert, dan is die non verbale communicatie uiteraard wat de boodschap z’n lading geeft. Om nog maar niet te spreken van het feit dat stemtoon onder verbale communicatie valt, niet non verbale, dus die 38% van het tweede experiment telt überhaupt niet.


Vergeet de bekende regel dat 93% van je al je communicatie non verbaal zou zijn. Het is een fabel. De percentages van 2 studies zijn namelijk opgeteld, wat vervolgens z’n eigen leven is gaan leiden. Nog een reden om de regel weg te zetten als onwaar: de experimenten zijn verre van representatief voor het dagelijks leven, vinden ook onderlegde critici.


Daarin zeg je niet telkens hetzelfde woord, en moet het publiek de boodschap vooral uit je lichaamstaal en stemtoon halen. Daarin telt wat je zegt (verbale communicatie) waarschijnlijk net zozeer als hoe je het zegt (non verbale communicatie). Vergeet daarom dat non verbale communicatie voor 93% van je communicatie telt.


Relatietherapie. Lees Dit Stuk Voordat Je Er Aan Begint.


Voorbij Je Eigen Wijze: Effectief Communiceren Met ...Relatie En Post-relatie Coaching - Coaching Bij Merlijn Groep


Maar het télt natuurlijk wel. FBI agenten halen complete bekentenissen uit hotspots in lichaamstaal en micro expressies in gezichten – en een eerste indruk wordt binnen een paar seconden gemaakt, door je lichaamstaal. Vooral je glimlach, die telt blijkbaar. Daarom; alleen de belangrijkste non verbale communicatie regels op een rijtje… Alle politici doen het.


Volgens de natuur komt dat door een geopende en blootgestelde borstkas. Daarmee stel je de weke en meest kwetsbare delen van lijf bloot, waar je organen zitten. Toon je die, dan toon je je kwetsbaar en onaantastbaar. Let wel op: de powerpose is bedoeld om subtiel of met met mate te gebruiken, sla niet door naar een agressieve houding.


Beweeg er doorheen. Wanneer je op een podium staat, kies dan geen hoekje uit om daar te blijven. Loop je rond, dan toon je dat je op je gemak bent, geloofwaardigheid en oprechtheid. Gaat het om een kleinere ruimte, in een gesprek met iemand, voel je dan ook vrij om te bewegen.


Leren Communiceren Met Je Partner


Zo maak je je jezelf niet klein, en laat je geen ruimte ‘inpikken’. Iets dat anders onbewust kan gebeuren, en waarmee jij toont dat je ondergeschikt bent. Allemaal biologie. Je lijf is gericht op datgene wat je wil. Dat gebeurt onbewust. Wijst je lijf, of zelfs maar je voeten, richting de deur dan toon je aan dat je liever vertrekt.


Richt je borstkas en voeten altijd op je gesprekspartner of publiek. Natuurlijk mag je vrij leren communceren in een relatie bewegen – zie #3 – maar hou jezelf altijd in de richting van degene met wie je communiceert. Glimlachen is het eerste wat je doet, altijd, om een gesprek te openen, volgens deze onderzoeker. Ook als er een lastig gesprek aan zit te komen.


Dat de kust veilig is. En je hebt meteen de aandacht. Iemand met een geopend gezicht door een glimlach, die trekt gewoon aan. Daar luister je naar, wat de daaropvolgende boodschap ook is. Losjes, dat wel natuurlijk. Iemand aankijken is namelijk het teken dat jij iets te zeggen hebt dat de moeite is om naar te luisteren, óf dat je actief aan het luisteren bent naar wat de ander je vertelt.


De 5 Beste Boeken Die Jouw Relatie Verbeteren


Het is hét teken dat je iets bespreekt dat de ander z’n volle aandacht trekt. Is je boodschap of het gesprek niet bepaald boeiend, dan blijven de wenkbrauwen laag. Wil je echt effectief communiceren, dan zoek je dus naar die (minimale) lift. Goed opletten bij je gesprekspartner of publiek, en laat de wenkbrauw je richtingaanwijzer zijn.


FBI gedragsanalytici kennen het fenomeen als micro expressies. Kleine verraders in je gezicht die onbewuste boodschappen afgeven. De opgetrokken wenkbrauw is er één van. Maar let bij jezelf ook op je mondhoeken, je kin én handen. Zijn ze allemaal (subtiel) gelift, dan toon je dat je ofwel benaderbaar bent voor communicatie, ofwel actief aan het luisteren bent, of iets vertelt dat de moeite is om naar te luisteren.


De eerder genoemde criticus op het overschatte belang van non verbale communicatie, en het onderschatte belang van verbale communicatie, heeft een goed punt: “Als je met je woorden de boodschap niet overgebracht krijgt, dan kan een gebaar of toonvariatie daar niets aan veranderen. Je zult je informatie nog steeds zorgvuldig moeten structureren en op zoek moeten naar de juiste woorden en zinnen, om effectief te uiten wat je wil zeggen.” Conclusie: verbale communicatie is enorm belangrijk, en non verbale communicatie werkt slechts ondersteunend.


Communiceren Kun Je Leren


Incompany Training Verbindend CommunicerenIncompany Training Verbindend Communiceren


Wát je zegt, telt altijd het meest – in elk gesprek of presentatie en in elk mailtje of appje. Wat je zegt en hoe je het zegt is daarom cruciaal: helder, beknopt en overtuigend spreken. Dat is wat je wil met je verbale communicatie. En ze komen hier allemaal terug.


Dat is wat je wil met je verbale communicatie. En ze komen hier allemaal terug. #tips #lerencommuniceren Niet belerend of kinderachtig bedoeld, naar nadenken voor je iets zegt is echt niet vanzelfsprekend. Je doet het vaak onbewust; van wal steken met je verhaal, en dan terwijl je spreekt bedenken waar het naartoe gaat.


Stop liever een moment, voordat je iets gaat zeggen. Adem in, adem uit. En doe 2 dingen: bedenk wat je wil zeggen, en sta even stil tegen wie je het zegt. Doordacht spreken en empathisch spreken is dat. Het hoeft maar een paar seconden te kosten, in een gesprek of spontane reactie in een gezelschap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *